Confessiones
Δειλά δειλά διακρίνω το τελευταίο διάστημα μια αύξηση στις τεκτονικές εκδόσεις –ασφαλώς κάποιοι έχουν θορυβηθεί από το εμπορικό κύμα που θα προκαλέσει το The Lost Symbol του Dan Brown– και έτσι η αγορά γέμισε από νέες εξειδικευμένες μελέτες περί τεκτονισμού και όχι μόνο – δυο ελληνοκεντρικές εργασίες του Ε. Λιακόπουλου, την δημοσίευση των Ιλλουμινατικών τυπικών από τον Ν. Λάο, αλλά και την e-δημοσίευση μιας εξαιρετικής συλλογής εικόνων από το σπανιότατο Βουβού Βιβλίο του Ελευθεροτεκτονισμού (Liber Mutus Latomorum) του 1765. Φυσικά το Ελληνικό αποκρυφιστικό εκδοτικό γεγονός της περιόδου είναι η επανέκδοση της Εγκυκλοπαίδειας του Π. Γράβιγγερ από τις εκδ. Διμελή (κρίμα μονάχα που το εξώφυλλο μειώνει την αξία του περιεχόμενο του).
Προσωπικά όμως, παραμένω πιστός στην μελέτη της ξένης βιβλιογραφίας. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, κατόρθωσα να αποκτήσω και τα τρία τελευταία βιβλία του Kenneth Grant που έλειπαν από την συλλογή μου, έχοντας έτσι συμπληρώσει το σύνολο των 9 βιβλίων που αποτελούν το Τυφώνιο opus!
Παρόλ’ αυτά δυσκολεύομαι ακόμη να βρω χρόνο για την συστηματική μελέτη τους, κάτι που ευελπιστώ να αλλάξει όταν στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσω την σειρά πειραμάτων μου (που θεωρητικά θα κρατήσουν τουλάχιστον έξι μήνες) πάνω σε πρακτικά ζητήματα του Νεκρονομικόν!
Για την ώρα, διαβάζω με συγκρατημένο ενθουσιασμό το βιβλίο της Laura Knight-Jadczyk, High Strangeness (2008) και γράφω συγκρατημένο αφενός μεν γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω ένα μεγάλο μέρος των όσων περιγράφει, αφετέρου διότι οι θεωρίες της δεν μοιάζουν αληθινά πρωτότυπες. Ήδη πολλά από τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται (εξωδιαστατικές οντότητες, εξωγήινες απαγωγές, ερπετάνθρωποι, channeling, προφητείες για το 2012 κ.α.) έχουν γραφτεί από δεκάδες άλλους συγγραφείς με ακόμη περισσότερα στοιχεία. Παρόλ’ αυτά, η σειρά βιβλίων της –The Wave– έχουν προκαλέσει την προσοχή όλων στο εξωτερικό, διαμορφώνοντας σχεδόν μια νέα (;) σχολή σκέψης όσον αφορά τα πεδία παραδοξότητας.
Αυτό όμως που κέρδισε περισσότερο την προσοχή μου, είναι η θεωρία της για την συλλογική συνείδηση που βρισκόμενη έξω από τις δικές μας διαστάσεις, και παραμένοντας σε διαφορετικό (υψηλότερο) επίπεδο συχνοτήτων από το δικό μας, εξουσιάζει τον νου των ευαίσθητων ανθρώπων ή προκαλεί ορατές ανωμαλίες όπως την εμφάνιση δυσεξήγητων φαινομένων, forteana, αλλοκοσμικών πλασμάτων κ.α.
Εν συντομία, οι θεωρίες της μου θυμίζουν σημαντικά τα περί της Έρπουσας Σκιάς του Γιώργου Μπαλάνου, τις ιπτάμενες αρπαχτικές Σκιές του Κάρλος Καστανέντα όπως επίσης και τους Άρχοντες της Γνωστικής κοσμολογίας που τα αρχαία κείμενα του Nag Hammadi περιγράφουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!
Χαρακτηριστικό είναι δε πως ο Δον Ζουάν στο βιβλίο του Καστανέντα The Active Side of Infinity (1998) αναφέρει πως αυτά τα απόκοσμα αρπακτικά μπορούν και διαβάλουν τον νου μας με την δική τους θέληση, όπως περίπου αναφέρουν οι Γνωστικοί ότι δηλαδή ο αυθεντικός νους του ανθρώπου είναι κομμάτι μιας κοσμικής διάνοιας στην οποία όμως παρεμβάλουν οι Άρχοντες επιδρόντας έτσι αλυσιδωτά στην σκέψη και στις πράξεις μας.
Η αντιμετώπιση των πλασμάτων αυτών είναι δύσκολη –σημείο το οποίο τονίζουν όλοι οι παραπάνω συγγραφείς αν και ο καθένας προτείνει την δική του τεχνική καθαρισμού– εντόπισα εδώ όμως πως η επαφή και υπερνίκηση αυτών των Σκιών-Αρχόντων μπορεί να γίνει και στην ανοδική πορεία της ψυχής στις εφτά πλανητικές ζώνες. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως στο βιβλίο του Tantra Vidya: Based on Archaic Astronomy and Trantric Yoga (2002) ο Oscar Marcel Hinze κάνει μια εντυπωσιακή σύνδεση ανάμεσα στα Γνωστικά πιστεύω για τις 7 Ζώνες και την πορεία της Κουνταλίνι.
Αναμφίβολα, όλα αυτά σχετίζονται με την διεργασία του Αστρικού Περάσματος που συναντούμε στο Νεκρονομικόν του Σίμωνα. Υπάρχει όμως το ερώτημα για το ποιες πραγματικά μπορεί να είναι οι διαθέσεις αυτών των πλασμάτων. Για παράδειγμα ο Γνωστικός Άρχοντας Αβράξας δεν ορίζονταν ως κάτι το εχθρικό απέναντι στην ανθρωπότητα! Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στη θεωρία του Κοσμικού Αστείου σύμφωνα με την οποία αδυνατούμε να κατανοήσουμε το επίπεδο σκέψης των εξωδιαστατικών οντοτήτων (για να μην προεκταθώ σε ψυχαναλυτικές θεωρίες συμβολικής και σημειολογικής ερμηνείας). Όπως και να έχει… ολόκληρο το θέμα αυτό μου προσφέρει αρκετό υλικό για σκέψη, όπως επίσης μου δημιουργεί συνδέσεις οι οποίες με πείθουν πως μάλλον θα πρέπει να τροποποιήσω τα αρχικά μου σχέδια και να καθυστερήσω την έκδοση του Necronomicon Compendium για τουλάχιστον ένα χρόνο. Άλλωστε, η συγγραφή του «Μαύρου Βιβλίου» που συνθέτω από πέρσι θα μου δώσει αρκετό χρόνο για να προχωρήσω τα μαγικά μου πειράματα, όπως επίσης, θα με φέρει σε επαφή με ανθρώπους και ιδέες που θα ισχυροποιήσουν τα ζητήματα που θίγει το Compendium…