Τα Μυστήρια της Αβύσσου
mystery
τεύχος 84
(Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2012)
Διαβάστε στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί
ένα μεγάλο αφιέρωμα στα
ΜΥΣΤΗΡΙΑ της ΑΒΥΣΣΟΥ
Το Τρίγωνο του Αιγαίου, Η Κρυστάλλινη Πυραμίδα στις Βερμούδες,
Στοιχειωμένα Πλοία, Υποβρύχια UFO, (αληθινές) Γοργόνες, ο Λευκός Λεβιάθαν,
Άγνωστα Πλάσματα του Βυθού… και ο Κθούλου
γράφουν οι: Α. Γεροδήμου, Σ. Κατσαντάμης, J. Clebert, Γ. Ιωαννίδης
Οι Μυστικές (Υπόγειες) Βάσεις του Πλανήτη
Και τι Κρύβεται Εκεί!
Διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπόγειες εγκαταστάσεις, όπου περίεργα πειράματα και άγνωστες τεχνολογίες αναπτύσσονται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας. Στον αχαρτογράφητο αυτό κόσμο μάς ταξιδεύει ο Χρήστος Ελμάζης…
BATMAN: Η Μεταφυσική του Σκοτεινού Ιππότη
Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο υπερ-ήρωα στον κόσμο των κόμικς (πρόσφατα και του κινηματογράφου). Τι συμβολίζει, όμως, η Νυχτερίδα; Ποια είναι η ψυχοσύνθεση του Batman και ποιοι οι μυστικοί κώδικες του Σκοτεινού Ιππότη;
Ο Γιώργος Ιωαννίδης απαντά και αποσυμβολίζει τους καλούς αλλά και τους κακούς της Gotham City.
H Παράξενη Λατρεία του ΜΑΥΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ στην Αρχαία Αθήνα
Όλοι γνωρίζουμε τον Διόνυσο του κρασιού και της χαράς. Ποιος είναι, όμως, ο Μαύρος Διόνυσος, που τιμούσαν στην αρχαία Αθήνα με Μυστήρια που ξυπνούσαν τους νεκρούς; Ο Γιώργος Ιωαννίδης μάς ταξιδεύει σε μια σειρά από πολύ παράξενες παραδόσεις και αποκωδικοποιεί μύθους και έθιμα γνωστά μονάχα στους μυημένους…
ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ 2012: Νέες Έρευνες Επιβεβαιώνουν τον Πλάτωνα
Καινούργιες θεωρίες για τη θέση της καταποντισμένης νήσου εμφανίζονται συνέχεια, λίγες όμως είναι τόσο κοντά στην περιγραφή του Πλάτωνα. Ο Σωτήρης Σοφιάς εξετάζει ένα περιστατικό που κάποιοι προσπαθούν να συγκαλύψουν αλλά, όπως όλα δείχνουν, επιβεβαιώνει αυτό που κανείς δεν θέλει να πιστέψει – πως η Ατλαντίδα υπάρχει!
Διαβάστε ακόμη στο νέο mystery…
Οι 50 Πύλες της Λίλιθ
Απόκρυφη Βαβυλωνιακή Μαγεία
Γράφει ο Παναγιώτης Κάρδαρης
Το Θέατρο των Κολασμένων
Η Απαγορευμένη Λέσχη του Παρισιού
Της Αντρέα Νικολάου
Τι Είπε ο Πλάτωνας για την ΚΟΥΦΙΑ ΓΗ
Γράφει ο Γιώργος Ιωαννίδης
Η Άγνωστη Εκστρατεία των Αρχαίων Ελλήνων
στην Άκρη της Γης
Του Αλέξανδρου Γιαννακού
Μυστική ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Άγνωστη Ιστορία της Εσωτερικής Ωκεανίας
Γράφει ο Γιώργος Ιωαννίδης
Τηλεφωνικές Κλήσεις από τους Νεκρούς
Κι όμως Συμβαίνουν!
Συνέντευξη με τον ερευνητή Cal Cooper
από τον Νικόλαο Κουμαρτζή
Πόσο Golden Dawn είναι η Χρυσή Αυγή;
Του Γιώργου Ιωαννίδη
Το τεύχος 84 θα κυκλοφορεί σε ολόκληρη την Ελλάδα (και την Κύπρο)
από τις 02 Αυγούστου έως και τις 19 Σεπτεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη νέα σελίδα των εκδόσεων Αρχέτυπο www.archetypo.com.gr
πολλη καλλη δουλεια
Θυμάμαι κάποτε ένα περιοδικό Mystery όπου υπήρχαν θέματα μεταφυσικά, θέματα μαγείας- Wicca,παραψυχολογία,παραδόσεις,θρύλοι,μύθοι,εσωτερισμός, αποκρυφισμός,μυστικισμός,αλχημεία και πολλά άλλα…να φανταστείτε ότι πιο μικρός ακόμα τότε για το φαινόμενο της μόρας είχα μάθει μέσα από αυτό το περιοδικό όπως και για τόσα μα τόσα πολλά άλλα! Δυστυχώς όμως το Mystery έχει αλλάξει. Βλέπουμε περισσότερο για κούφια γη, υπερδιαγαλαξιακά Alien…κάτι που πολλοί τηλε-πλασιέ της τηλεόρασης δυστυχώς παρουσιάζουν καθημερινά με συστηματική σαβούρα… Το Mystery κάποτε διέφερε από αυτό καθώς και από άλλα περιοδικά με full ufoλογικό περιεχόμενο. Αλήθεια θα ξαναδούμε άραγε το Mystery της Μαγείας και του Ονείρου;
Τεύχος 26. Τίτλος:”Μαθήματα Πρακτικής Μαγείας από Ελληνίδα Μάγισσα” ένα από τα πρώτα τεύχη που είχε πέσει τυχαία στα χέρια μου μικρός. Ποιοτικό και αξέχαστο!
Στέλιο, είσαι εξαιρετικά άδικος! Καταρχήν το Mystery είναι από τα ελάχιστα έντυπα που άσκησαν κριτική απέναντι στις διάφορες θεωρίες που πρόβαλαν συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές, παρουσιάζοντας το τι πραγματικά συμβαίνει όσον αφορά μια σειρά από θέματα που κυριολεκτικά έχουν βιαστεί από την ημιμάθεια διαφόρων! Τι να πρωτοθυμηθώ; Ιλλουμινατι (τεύχοι 48/73/82), Indigo (τεύχος 53), Chemtrails (τεύχος 73), Λευκή Αδελφότητα (τεύχος 57) κ.ο.κ.
Θέλεις εσωτερισμό, θρύλους και παραδόσεις – διάβασες το άρθρο μου για τον Μαύρο Διόνυσο στο τρέχων τεύχος; Θέλεις μυστικισμό και πρακτική μαγεία – είδες το άρθρο για τις 50 Πύλες της Λίλιθ στο τεύχος που κυκλοφορεί; Αναζητάς κάτι σε Παραψυχολογία – η στήλη της Παραψυχολογία του Ν. Κουμαρτζή φιλοξενεί την συνέντευξη ενός μεγάλου ερευνητή (εντελώς άγνωστου στην Ελλάδα) σ’ αυτό το τεύχος. Έχεις πρόβλημα με την Κούφια Γη; Και εγώ, γι’ αυτό έγραψα το άρθρο για τον Πλάτωνα και την Κούφια Γη που παρουσιάζει το όλο θέμα μέσα από μια άλλη εντελώς διαφορετική οπτική. Θα πρότεινα να ρίξεις μια πιο προσεχτική ματιά στα άρθρα και μετά να κρίνεις. Όσο για την Wicca, ετοιμάζουμε μια υπέροχη συνέντευξη με μια από τους πρωτεργάτες της σχολής αυτής. Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, υπάρχει η στήλη μου Occult Panorama. Αλλά αν αυτό που ψάχνεις είναι how to ξόρκια… ψάξε και δες λίγο στα πολύ πρόσφατα τεύχη μας, τα full practical άρθρα μας για την Μαγεία των Τσιγγάνων (τεύχος 82) και των μαγισσών της Σμύρνης (τεύχος 81). Μην ξεχνάς όμως, πως όπως εσύ επιθυμείς κάτι από το Mystery έτσι υπάρχουν και πολλές διαφορετικές επιθυμίες. Προσπαθούμε όσο γίνεται πιο ισορροπημένα να ικανοποιήσουμε όλους. Αλλά όχι! Το περιοδικό δεν έχει εγκαταλείψει ούτε την μαγεία, ούτε τους θρύλος ούτε το μυστηριακό παράξενο! Αντιθέτως μάλιστα, ωριμάζει ακόμη περισσότερο και συνεχίζει δυναμικά.
Ευχαριστώ για την απάντηση και χαίρομαι πραγματικά γι αυτά που γράψατε. Με καλύψατε και οφείλω να ζητήσω μια συγνώμη καθώς και για να είμαι ειλικρινής δεν είχα διαβάσει το τελευταίο τεύχος όσο αφορά τη κούφια γη διότι (κακώς) κράτησα μόνο το ”Βαβυλωνιακή Μαγεία” Συγχαίρω γ’ αυτό που γράψατε ότι το Mystery δεν έχει εγκαταλείψει τη μαγεία και το μυστηριακό παράξενο και ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Επιπλέον οφείλω να συγχαρώ την αξιότιμη και υπέροχη δουλειά σας όλα αυτά τα χρόνια καθώς και για τα άρθρα και βιβλία επάνω στη Χαοτική Μαγεία. Η αλήθεια είναι ότι έχω μια αδυναμία όσο αφορά τη Wicca αλλά και το μυστηριακό λίγο περισσότερο και αυτό ίσως με εμποδίζει να ανοίξω το βλέμμα μου και στις υπόλοιπες αναφορές.Ασφαλώς καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και διαφορετικές επιθυμίες μα αυτό που θα μπορούσα να ευχηθώ είναι να μην ξεχνιούνται τέτοια μαγευτικά άρθρα. Ευχαριστώ και πάλι.
Δεν έχω δει την τελευταία ταινία του Batman και δεν έχω διαβάσει το σχετικό άρθρο στο τελευταίο τεύχος του Mystery. Μου άρεσε η πρώτη ταινία, ειδικά το μέρος της εσωτερικής αναζήτησης, ενώ τη δεύτερη δεν τη βρήκα και πολύ καλή, μάλλον πολύ μέτρια και ο ενθουσιασμός σπό το κονό για αυτή μου θύμησε Ντι Κάπριο και Τιτανικό της δεκαετίας του ΄90. Γενικά, αν και ασχολήθηκα ελάχιστα στη ζωή μου με κόμικς, λίγο-πολύ πάντα ακολουθούσα τις περιπέτειες του Batman στην οθόνη και πάντα (ανάλογα με τα στάνταρς, που είχα ας πούμε την έκαθωστε περίοδο) έβρισκα “κενά” και σημεία, που δε με καλύπταν τόσο στο καλλιτεχνικό κομμάτι όσο και στο ιδεολογικό. Έτσι, πριν όχι και πάρα πολύ καιρό αποφάσισα να σταματήσω να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο franchise. Υπάρχουν δύο σημεία όμως που θα ήθελα να αναφέρω:
1) Έχω διαβάσει αρκετές φορές ότι οι διάφορες περσόνες στη Gothman City έχουν (δεν ξέρω πως να το πω) ένα μυθολογικό-στοιχειακό υπόβαθρο, παρόμοιο κατά μερικούς με αυτό της μυθολογίας Κθούλου αλλά και με άλλα franchise άσχετα με τη λογοτεχνία ή τα κόμικς (π.χ. με video games όπως της σειράς Soul Reaver της δεκαετίας του ΄90 πάλι). Στον Batman, ο Joker συμβολίζει το Χάος έτσι; Το χάος, σύμφωνα με της τηλεοπτικές εκδόσεις του Batman (και κάποια κόμικς) είναι το κακό, έτσι; Το αντίθετο του χάους είναι η τάξη. Παρόλα αυτά, ο Batman δεν είναι αντιπρόσωπος τόσο της τάξης, αλλά μάλλον του καλού. Δηλαδή έχουμε καλό vs χάος, ενώ κάλο vs κακό και τάξη vs χάος είναι διαφορετικά πράγματα. Τη στιγμή που πολλοί άλλοι συγγραφείς έχουν αποδώσει την παραπάνω διαφορά με πολλή όμορφο τρόπο (βλέπε τα παλιά βιβλία του Moorcock), αναρωτιέμαι πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν ακόμη για να αποδοθούν σωστά οι παραπάνω σχέσεις από το franchise του Batman.
2) Σχετικά με την ιδεολογία του Batman ότι οι κακοί δεν πρέπει να τιμωρούνται με θάνατο (άσχετα τί έχουν κάνει) αλλά πάντα από τη δικαιοσύνη, γιατί διαφορετικά είναι εκδίκηση κτλ. κτλ.. Αναρωτιέμαι, αυτό είναι κάτι που προκύπτει από, ας πούμε, ώριμη σκέψη, στάση ζωής ή απλά οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχεται από ένα κόμικ, που ξεκίνησε το 1939 και προοριζόταν για παιδιά και όλα αυτά περί δικαιοσύνης είναι απλά βολικά (όπως βολικά είναι και τα εγκλήματα που συμβαίνουν στο Gotham, το οποίο αε σχέση με την πραγματική ζωή είναι λούνα παρκ);
Θέλω να καταλήξω, τελικά πρέπει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με τον Batman; Και φαντάζομαι ότι γράψατε το άρθρο επειδή είναι επίκαιρη και η ταινία. Αλλά εγώ θα προτείνω κάτι άλλο. Να αφήσετε τον Μπάτμαν και τις φλωριές που δίνει ο κινηματογράφος την τελευταία δεκαετία, και αν θέλετε κινηματογραφικά ερεθίσματα να πιάσετε το Κοράκι (αυτό του 1994 με τον Μπράντον Λη), που και πιο δύσκολο θέμα είναι και πιο επίκαιρο για μας τους Έλληνες. Επίκαιρο γιατί; Μα για όλα τα εγκλήματα (η λέξη αυτή δεν είναι αρκετή), που έχουν προκαλέσει σε τόσους, μα τόσους συνανθρώπους μας όλοι αυτοί οι ανθελληνικοί-υπάνθρωποι-βρωμομετανάστες, που έχουν κατακλύσει τα τελευταία 20 χρόνια την Ελλάδα και έχουν αφήσει μια πραγματικά φρικιαστική σειρά από θύματα, που δε θα τα θυμάται κανείς μετά από λίγο καιρό. Και επίσης επίκαιρο για όλους αυτούς τους νεοελληνικούς πρίγκηπες της “Ισχυρής Ελλάδας”, που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατσαλάκωτοι παρόλο την οικονομική (και όχι μόνο) καταστροφή, που έχουν προκαλέσει στη χώρα και σε Έλληνες πολίτες προσωπικά. Αυτό είναι ένα άρθρο, που πραγματικά πιστεύω πως θα άξιζε.
Είναι αλήθεια πως έγραψα το άρθρο με την ευκαιρία της νέας ταινίας του Nolan -αν και χρόνια φανατικός οπαδός του Ανθρώπου Νυχτερίδα- αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του κειμένου αφού όπως θα δεις, δεν ασχολείται καθόλου μαζί της, αλλά μπαίνει στα βαθιά νερά της ψυχολογίας των ηρώων και αντιηρώων του mythos, και γενικότερα των συμβολισμών που παρουσιάζει το όλο θέμα. Ρίξε μια ματιά στο άρθρο, γιατί είμαι βέβαιος πως θα διαβάσεις πράγματα που δεν έχουν γραφτεί. Όσο για το καλό vs κακό… όχι, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ούτε στο batman mythos, αλλά ούτε και στην καθημερινή ζωή.
Δεν είπα ότι το “καλό vs κακό” είναι απλή υπόθεση. Απλώς ότι η διάσταση, που δίνεται στο “καλό vs χάος” στις ταινίες και σε κάποια κόμικς, που έχω ξεφυλλίσει είναι λάθος. Το χάος στο παιχνίδι της ζωής μπορεί να φέρνει αρνητικά αποτελέσμα, αλλά μπόρει να φέρνει και θετικά. Ανάλογα με τις ισορροπίες, που μπορεί να υπάρχουν (ή να μην υπάρχουν) σε μια δεδομένη κατάσταση και ανάλογα πάντα με τη σκοπιά, που βλέπει κανείς τα πράγματα.