Η Δυστοπία του Εμείς
Σε εποχές δύσκολες όπως η δική μας, συχνά ανατρέχουμε στην λογοτεχνία του φανταστικού – άλλοι για να ξεφύγουμε και άλλοι για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει τώρα.
Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν απαντήσεις, ακόμη και έμπνευση στις λογοτεχνικές δυστοπίες που ζωγράφισαν σχεδόν προφητικά την σημερινή κοινωνία.
Πριν ανασύρετε όμως το αντίτυπο από το 1984 του μεγάλου Τζορτζ Όργουελ που ίσως έχετε στην βιβλιοθήκη σας, αναζητήστε ένα άλλο σημαντικό βιβλίο που μάλλον ελάχιστοι θα θυμούνται σήμερα. Πρόκειται για το Εμείς (Мы) του Ρώσου Yevgeny I. Zamyatin (1884-1937).
Γραμμένο το 1921, περιγράφει ένα μελλοντικό κόσμο χτισμένο από τις εμπειρίες του συγγραφέα του από την Οκτωβριανή Επανάσταση, και την σκληρή δράση του νέου καθεστώτος.
Χίλια χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Ένα Κράτος έχει κυριαρχήσει ολόκληρο τον πλανήτη, και η ουτοπία του μέλλοντος δεν είναι παρά ένας γυάλινος κόσμος όπου όλα είναι ορατά, και η μαθηματική σκέψη ελέγχει απόλυτα τις ζωές των ανθρώπων.
Τα ονόματα έχουν αντικατασταθεί από παράδοξους αριθμούς, και ο D-503, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, είναι αυτός που θα κατασκευάσει τον Ολοκληρωτή, ένα διαστημικό όχημα που θα μεταφέρει (επιβάλει) τον ζυγό της λογικής στα άγνωστα όντα που μπορεί να κατοικούν σε άλλους πλανήτες, και οι οποίοι μπορεί να ζούνε ακόμη στην πρωτόγονη κατάσταση, γνωστή και ως Ελευθερία.
Το βιβλίο του Zamyatin κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καινό (2010) και Εξάρχεια (2011). Συμπληρωματικά, δείτε αυτό το μικρό αφιέρωμα (εδώ) όπως επίσης αναζητήστε το εντελώς άγνωστο πια σήμερα THX-1138 του George Lucas που βασίστηκε σημαντικά στην εφιαλτική φιλοσοφία που διέπει το Εμείς…