Μπορεί η Αστρολογία να Προβλέψει το Μέλλον;
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πότε ο άνθρωπος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα άστρα για να διαβάσει το μέλλον. Γεγονός όμως είναι, πως η αστρολογία συστηματοποιείται και ακμάζει κατά την Ελληνιστική περίοδο, πολεμάται από τους Χριστιανούς, επανέρχεται θριαμβευτικά στην Αναγέννηση και επιβιώνει μέχρι σήμερα, έχοντας εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο.
Ο σκοπός φυσικά παραμένει πάντα ίδιος, όπως και το ερώτημα: μπορούν τα άστρα να μας δείξουν τα μελλούμενα; Μέχρι και αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια έντονη διαμάχη μεταξύ των αστρολόγων για τους ακριβείς μηχανισμούς που διέπουν την τέχνη τους: είναι οι θέσεις των αστεριών που με άγνωστες δυνάμεις μπορούν και επηρεάζουν τη ζωή του ανθρώπου ή μήπως η εικόνα που σχηματίζεται στο στερέωμα λειτουργεί σαν «καθρέφτης» όπου ο αστρολόγος προβάλει τις εσωτερικές του ιδέες;
Οι αστρολόγοι λένε πως τα άστρα δείχνουν απλά τις τάσεις, και επικαλούνται ερμητικές έννοιες κοσμικής συμπάθειας, για να τεκμηριώσουν την επιστήμη τους. Ποιες είναι όμως αυτές οι δυνάμεις που συνδέουν τα πάντα μεταξύ τους; Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο!
Εξίσου προβληματικό είναι το θέμα των τύπων: ο αστρολόγος, χρησιμοποιώντας τους χάρτες και τα μαθηματικά του, συμπεραίνει λεπτομέρειες για την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά. Πώς όμως προέκυψε αυτή η γνώση; Ποιος ήταν εκείνος ο αστρολόγος που πρώτος κατάλαβε, πως οι συγκεκριμένες κινήσεις των πλανητών επηρεάζουν με συγκεκριμένο τρόπο κάθε ζώδιο; Πρόκειται για εμπειρική γνώση ή υποθέσεις που αργότερα απλά θεσπίστηκαν;
Κάποιοι πιστεύουν πάντως, πως η εμπειρία των αρχαίων σοφών αποκάλυψε τις πραγματικές συσχετίσεις μεταξύ πλανητών και ανθρώπων. Χαρακτηριστική δε είναι η έρευνα του ψυχολόγου Michel Gauquelin, ο οποίος το 1955 παρατήρησε πως υπάρχουν πολλές αλήθειες στην επιστήμη των ζωδίων. Το έργο του όμως παραμένει αμφιλεγόμενο – τα αίτια είναι πολλά, αλλά το πιο σημαντικό είναι το αυτονόητο: η αστρολογία δίνει έμφαση στις αστρικές θέσεις κατά τη στιγμή της γέννησης. Όμως ο τοκετός δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός!
Από την άλλη, πώς είναι δυνατόν δύο άνθρωποι που έχουν γεννηθεί ακριβώς την ίδια στιγμή, που έχουν ίδιο ακριβώς ζώδιο και ωροσκόπο να έχουν τελείως διαφορετικά πεπρωμένα; Εάν πράγματι η ώρα, η μέρα, και η τοποθεσία της γέννησής καθορίζουν τη ζωή μας, πώς δικαιολογείται μία τέτοια ασυνέπεια στην πορεία της ζωής δύο διδύμων; Ξανά η αστρολογία μοιάζει να αδυνατεί να απαντήσει με σαφή τρόπο…
Αφού λοιπόν η αστρολογία έχει τόσα προβλήματα στην ίδια της τη θεωρία, πως γίνεται πολλές από τις προβλέψεις της να ευσταθούν; Η απάντηση βρίσκεται στο φαινόμενο Φόρερ. Τι είναι αυτό; Προσέξτε: ο γνωστός σκεπτικιστής James Randi είχε κάνει κάποτε ένα πείραμα. Ζήτησε από έναν επαγγελματία αστρολόγο να γράψει μια αστρολογική ανάλυση για δέκα διαφορετικά άτομα. Στη συνέχεια, έδωσε στην ομάδα των δέκα να διαβάσουν τους χάρτες τους, και εκείνοι έκπληκτοι δήλωσαν πως ήταν σε μεγάλο ποσοστό ακριβής. Στη συνέχεια, ο Randi τούς ζήτησε να ανταλλάξουν μεταξύ τους τις αναλύσεις και τότε όλοι διαπίστωσαν πως είχαν το ίδιο κείμενο!
Πώς έγινε και διαφορετικά άτομα βρήκαν τον εαυτό τους στο ίδιο προφίλ που συνέταξε ο αστρολόγος; Πολύ απλά, βασίζεται σε μια ανθρώπινη αρχή, όπου το άτομο επιλέγει αυτά που επιθυμεί από ένα σύνολο ασαφών πληροφοριών.
Όλα αυτά λοιπόν, μας κάνουν να συμπεραίνουμε πως η αστρολογία μάλλον δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Οι αστρολόγοι όμως μπορούν, διότι οι τρόποι της τέχνης τους τούς επιτρέπουν να ενεργοποιούν τις λανθάνουσες υπολογιστικές τους ικανότητες. Είναι αυτές που αντιλαμβάνονται τις όποιες τάσεις, τις οποίες και προβάλουν αργότερα (και ασυνείδητα) στον έναστρο ουρανό.
…και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είμαι τυφλά στρατευμένος ενάντια στην Αστρολογία, γι’ αυτό και με χαρά θα δεχτώ οποιοδήποτε αντεπιχείρημα απαντά αξιόπιστα και ουσιαστικά τους παραπάνω προβληματισμούς μου…
http://www.bobmarksastrologer.com/skeptics.htm