Περάσαμε Μήπως στο Κατώφλι για το Τέλος της Ευρώπης;
Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν ζούσα στο Λονδίνο πριν μια δεκαετία ακριβώς, μάζευα με μεγάλη προσοχή κάθε δεκάρα ώστε να μπορώ να διατηρήσω το επίπεδο ζωής μου λίγο πιο πάνω από τα όρια της αξιοπρέπειας.
Σήμερα, εν έτη 2011 και κολυμπώντας για τα καλά μέσα στα κύματα της Κρίσης που απειλούν να βουλιάξουν τα όνειρα μας για ένα καλύτερο αύριο, με πιάνω να επαναλαμβάνω τις παλιές μου συνήθειες όπως και να επιστρατεύω στην καθημερινή μου ζωή, μεθόδους οικονομικού management που έμαθα εφτά χρόνια τώρα κοντά στο mystery!
Τελικά τι συμβαίνει; Είναι αλήθεια πως η Γηραιά Ήπειρος πεθαίνει (και μαζί της παρασέρνει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο;) όπως γράφει χαρακτηριστικό το τελευταίο τεύχος του Time;
Δεν θέλω και δεν μπορώ (καθώς δεν είμαι ειδικός κοινωνιολόγος/οικονομολόγος) να πω (ή να προβλέψω) στο που θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση, αν και δεν χρειάζεται να έχεις εξειδικευμένα πτυχία για να καταλάβεις πως στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα δούμε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες (;) αλλαγές.
Και να τελικά, που μια συλλογική μεταστροφή τείνει να γίνει πράξη καθώς πλησιάζει το 2012… Απλή σύμπτωση ή μήπως συγκυρίες γεμάτες νόημα;
Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό: όπως όλα δείχνουν, τείνουμε, αν όχι περάσαμε ήδη, από την κοινωνία της ικανοποίησης, στην κοινωνία της επιβίωσης.
Παρατηρήστε για παράδειγμα το βαρόμετρο της pop κουλτούρας που είναι η τηλεόραση – δεν έχουν αυξηθεί τρομακτικά οι τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν να κάνουν με την εσχατολογία και μετά-αποκαλυπτική επιβίωση; Μας προετοιμάζουν για κάτι; Δεν νομίζω! Απλά μεταφέρουν στη Μικρή (και Μεγάλη) Οθόνη τον ασυνείδητο παλμό της εποχής.
Ένα άλλο, ακόμη πιο χαρακτηριστικό δείγμα διακρίνω στις πρόσφατες εξεγέρσεις στο Λονδίνο, όπου ίσως η καλύτερη απάντηση για τα αίτια των καταστροφών, ήρθε από το στόμα ενός περαστικού που δήλωσε στον δημοσιογράφο ότι: «Τί να κάνουν τα παιδιά; Βομβαρδίζονται καθημερινά με εικόνες lifestyle ακριβών αυτοκινήτων, ατέλειωτης τεχνολογίας και χλιδάτων διακοπών και ξαφνικά κάποιος τους λέει ότι εσείς “δεν θα πάρετε”, οι γονείς σας δε μπορούν να σας αγοράσουν το νέο playstation γιατί βγήκαν στην ανεργία και το χειρότερο… ούτε κι εσείς θα μπορέσετε να ορθοποδήσετε ποτέ γιατί “τώρα έχουμε κρίση”!»
Όπως αντιλαμβάνεστε, το κίνητρο των λονδρέζων κουκουλοφόρων δεν μοιάζει να είναι μια κάποια φιλελεύθερη ιδεολογία, παρά η απόγνωση του καταναλωτή που αδυνατεί να υλοποιήσει τον εθισμό του. Είναι αυτές οι τυφλές εξάρσεις βίας, ένα είδος στερητικού καταναλωτικού συνδρόμου; Πολύ πιθανόν!
Βέβαια, η ερμηνεία αυτή δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, παρά μπορεί απλά να είναι μια από τις πολλές παραμέτρους του όλου θέματος.
Μια διαφορετική, έχει να κάνει με την απουσία εκείνης της ιδεολογίας που μπορεί να δώσει κατεύθυνση στις (συγχυσμένες) νέες γενιές. Ζούμε βλέπετε σε μια εποχή, που οι θεσμοί και οι παραδόσεις μοιάζουν με νεοκλασικά κτίρια που έχουν παραδοθεί στην φθορά του χρόνου. Ασφαλώς, αυτό δεν ισχύει για όλους και για όλα, είναι σαφές όμως, πως οι φόρμουλες των παλαιοτέρων αιώνων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν κάτω από τις ανάγκες της μεταμοντέρνας εποχής.
Και γι’ αυτό ακριβώς δεν πιστεύω πως η κοινωνική εσωστρέφεια, αλλά ούτε και η ψυχρή περιφρούρηση πίσω από ακραίες αντιλήψεις αποτελούν την λύση. Είναι λες και πιέζουμε το κοινωνικό εκκρεμές, από την μια πλευρά να στραφεί στην άλλη ή για να το θέσω με ποιο παραδοξολογικούς όρους, από την στάση του Πάγου να περάσουμε στην στάση της Φωτιάς! Η απάντηση θαρρώ βρίσκεται κάπου στην μέση, και μονάχα οι ζυμώσεις του χρόνου μπορεί να την κάνει σαφή.
σχόλιο από Facebook
Alexander N. Maros
Θεωρώ πώς περάσαμε σε μία καινή, αλλά κενή εποχή! Όμως, η ανακαίνηση των απάντων δεν θα αργήσει να έρθει!
σχόλιο από Facebook
Rose Love
Δεν πιστευω οτι είναι κενή..αν ηταν κενή δεν θα κοιτούσαν να την εξοντώσουν
σχόλιο από Facebook
Alexander N. Maros
Κενή έγινε αφότου την εξόντωσαν.
σχόλιο από Facebook
Rose Love
Έλα τώρα..πιστεύεις οτι εσένα σε έχουν εξοντώσει?
σχόλιο από Facebook
Alexander N. Maros
Όχι, γιατί δεν ενστερνίζομαι ή προσπαθώ να μην ενστερνίζομαι το "πνεύμα του κόσμου". Θέλω να είμαι εκτός εποχής, για να μην υποστώ και τις διαβρωτικές συνέπειες.
σχόλιο από Facebook
Rose Love
Οσο λοιπόν υπάρχεις εσύ και μερικοί ακόμα τότε ο πόλεμος δεν τελείωσε
σχόλιο από Facebook
Alexander N. Maros
Το καλό θα νικήσει. Ας συνεχίσουμε να είμαστε, αλτρουϊστικά, σύμμαχοί του!
σχόλιο από Facebook
Rose Love
Αν προσέξεις θα δείς πως όλα κύκλος που γυρίζει είναι…Έτσι, είναι η ροή των πραγμάτων…οπότε μετά απο μια μεγάλη καταστροφή το μόνο που θα έρθει είναι η ηρεμία & η σωστή αναγέννηση.
σχόλιο από Facebook
Alexander N. Maros
Σωστά! Και όταν κάτι οδηγείται το ναδίρ, δεν μπορεί μετά να πάει πιο κάτω. Και αναπόδραστα, ανεβαίνει, προσεγγίζοντας το ζενίθ. Ίσως και να το φτάσει.
Σχόλιο από Facebook
Rose Love
Θα το φτάσει 😉
σχόλιο από Facebook
Alexandros Fox Boufesis
Αυτά που βλέπεις Γιώργο είναι τα αποτελέσματα μιας προσπάθειας της Γερμανίας να υποδουλώσει τα κράτη της Ευρώπης!Όχι μόνο θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά θα παίξει και ενισχυμένο ρόλο στο μέλλον! Το έχει ξανακάνει αυτό η Γερμανία το '92 και το τραγικό είναι πως "οι ειδικοί αναλυτές" του Foreign Affairs παρουσιάζουν σαν παράδειγμα προς μίμηση αυτό τον καρκίνο που άρχισε από εποχής Μπίσμαρκ
σχόλιο από Facebook
Sasha Non Serviat
"Και γι' αυτό ακριβώς δεν πιστεύω πως η κοινωνική εσωστρέφεια, αλλά ούτε και η ψυχρή περιφρούρηση πίσω από ακραίες αντιλήψεις αποτελούν την λύση."
Μαζί σου. Πολύ καλή σύνοψη Γιώργο.
Ὁ δυτικὸς πολιτισμὸς μας ἔχει διώξει μακριὰ κάθε ἔννοια μεταφυσικῆς, ἰδίως στὴν δημόσια σφαῖρα.
Λέτε αὐτὸ νὰ περάση ἔτσι;