Είναι το "Παράξενο" Είδος προς Εξαφάνιση;

19/03/10 by

Διαβάζω τελευταία σε περιοδικά και blogs πως το παράξενο έχει κρυφτεί, έσβησε ή ακόμη και εγκατέλειψε αυτό τον πλανήτη προς αναζήτηση μιας νέας πατρίδας!
Εν μέρει συμφωνώ – από την μια βλέπετε, η ακραία εμπορευματοποίηση του ανεξήγητου ενισχύει την δυσπιστία των αναγνωστών μειώνοντας αλυσιδωτά και το ενδιαφέρον τους.
Από την άλλη, οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της περιόδου στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε διαφορετικά θέματα περιθωριοποιώντας τα μεγάλα αινίγματα του πλανήτη.
Κατά κύριο λόγο όμως, αυτό που συμβαίνει είναι μια ευρύτερη αλλαγή στα συστήματα πίστης.
Καλός ή κακός, το παράξενο τροφοδοτείτε περισσότερο από τις δεισιδαιμονίες, τις υπερβολές και την παθολογική μυθοπλασία παρά από τα αυθεντικά δυσεξήγητα φαινόμενα, που αν και πραγματικά, είναι πιο σπάνια και ασφαλώς λιγότερο εντυπωσιακά από τις ιστορίες που φτάνουν στην αντίληψη μας.
Ο κόσμος λοιπόν, στρεφόμενος σε μια επιστημολάγνα ορθολογία της καθημερινότητας, προσπαθεί να τινάξει από πάνω του την άμμο των φαντασμάτων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες εποχές και αναζητά πιο εύκολα την βιοχημεία των δαιμονισμένων και την κβαντική φυσική της ψυχοκίνησης παρά τις «εξωτικές» ερμηνείες των πνευματιστών και των αυτόκλητων ερευνητών.
Η νέα αυτή στάση, όπως κάθε τι άλλωστε, έχει θετικές και αρνητικές πτυχές…
Προσωπικά είμαι υπέρ της επιστημονικής σκοπιάς και του υγιούς σκεπτικισμού, όπως επίσης σέβομαι όλες τις παραδοσιακές θεωρίες και τα μοντέλα σκέψης. Δεν ανήκω όμως σ’ εκείνους τους ρομαντικούς που ισχυρίζονται πως το παράξενο πρέπει να παραμείνει ανεξήγητο για να μην χάσει την ατμόσφαιρα του, και ο κόσμος μας να μην γίνει έτσι φτωχότερος!
Σε όλους αυτούς έχω να απαντήσω πως το μυστήριο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ποτέ από την ζωή μας, είτε γιατί το σύμπαν είναι τόσο μεγάλο που πάντα θα έχει σημεία και γωνιές άγνωστα και αινιγματικά, είτε γιατί το παράδοξο αυτό καθέ αυτό υφίσταται κυριολεκτικά.
Γιατί φοβάστε λοιπόν την επιστήμη όταν αυτή η ίδια έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει όλα αυτά που διηγούνται οι πατεράδες μας; Γιατί, ναι υπάρχουν φαντάσματα, δυνάμεις Ψ και εξωγήινα πλάσματα. Αυτό που η επιστήμη ίσως καταδείξει είναι η αληθινή μορφή αυτών των φαινομένων, διότι μπορεί οι ξένοι από το διάστημα να μην είναι greys ή τα φαντάσματα να μην είναι οι συνειδήσεις των νεκρών, και οι δυνάμεις Ψ να είναι τελικά γεννητικά τροποποιήσιμοι.
Αν όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, αποδειχτούν τελικά, είναι γεγονός πως ο κόσμος μας θα αλλάξει. Αλλάζοντας όμως την σχέση μας με το ανεξήγητου δεν σκοτώνουμε τις ιδέες μας ούτε καν την ψυχή του παράξενου. Απλά ωριμάζουμε και από Πήτερ Παν γινόμαστε αληθινοί Fox Mulder και Walter Bishop. Θέλετε να πετάτε στα όνειρα ή να πετάτε ψηλά με όχημα την πραγματικότητα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που οφείλει κάθε ενδιαφερόμενος στο μυστήριο να απαντήσει.

Related Posts

Tags

Share This

12 Comments

  1. Anonymous

    Όχι. Το παράδοξο δεν άλλαξε γειτονιά. Είναι εδώ πιο πολύ από ποτέ. Αλλά τα μεγάλα παιδιά που παίζουν το μεγάλο παιχνίδι κάνουν "μπου" στους πολλούς για να μην μπορούν να δουν τι γίνεται από την τρομάρα τους. Μέτρα, αντίμετρα, θερμόμετρα, είναι όλα ένα σκέτο "μπου". Ο φόβος και το σάστισμα είναι οι μεγάλοι λεωφόροι. Τα μεγάλα παιδιά κόβουν δρόμο από τα μονοπάτια, τη βγαίνουν από το πουθενά και περνάνε μπροστά. Εκεί μπροστά είναι όλο το παράξενο μαζεμένο, σαν μια μπάλα παγωτό που θα το φάνε μόνοι τους. Θα τα καταφέρουν, θα κλέψουν όλα τα γλυκά, τα παλιόπαιδα. Και μετά θα τιμωρηθούν. Γιατί η "υπερβολική δόση" βλάπτει. Τότε θα αρχίσει το παιχνίδι. Μερικοί έχουν ήδη υποστεί τις παρενέργειες της πολυφαγίας. Ας πούμε τρεκλίζουν, χάνουν τα λόγια τους και τα βρίσκουν οι άλλοι πεταμένα. Γιατί να είμαστε απαισιόδοξοι όταν τώρα αρχίζει το πανηγύρι;

  2. almostskeptic

    Καταπληκτικό post, πολύ μου άρεσε.

    Δεν το είχα πολυσκεφτεί πόσο παράξενη είναι αυτή η ρήση που λένε πολύ πως τάχα μου η επιστήμη σκοτώνει το παράξενο και άλλα τέτοια. Πάντα είμουν αντίθετος με αυτήν την νοοτροπία αλλά δεν είχα ποτέ σκεφτεί πόσο ανούσια είναι. Τι φοβούνται; Υπάρχουν τόσα παράξενα και θαυμαστά πράγματα να ανακλύψει κανείς και εκτός του χώρου που αποκαλούμε "μεταφυσικό". Η επιστήμη μόνη της έχει πολλά ενδιαφέροντα δρομάκια και μυστήρια να λύσει.

    Νομίζω πως υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ του επιστημονικού κόσμου και του χώρου του παραφυσικού. Είναι αυτή η αναζήτηση του αγνώστου, η προσπάθεια να ανακαλύψουμε τι υπάρχει παραπέρα, το δέος που έχουμε κοιτάζοντας το άγνωστο, η ανθρώπινη περιέργεια. Αυτά δεν τα βλέπει συνήθως κανείς γιατί κρύβονται από τον τρόπο που έχουμε μάθει να κοιτάζουμε όλα αυτά. Π.χ. ακούμε παραφυσικό και γυρίζουμε πλάτη, έχουμε ένα ταμπού με αυτά, ή θεωρούμε ότι η επιστήμη ακυρώνει το παραφυσικό και το ανάποδο. Για αυτό μου αρέσει που κάποιοι τολμηροί επιστήμονες αποφάσισαν να τα ψάξουν όλα αυτά και είναι ενδιαφέρον τι θα βγει από αυτό.

    υ.γ. Ώρες ώρες αυτή η νοοτροπία "πάει το παράξενο, πέθανε το παράξενο" μου θυμίζει κάποιες άλλες καταστάσεις όπου ξαφνικά γερνάμε, κοιτάμε πίσω και αναπολούμε, "ο κόσμος χάλασε, δεν είναι όπως παλιά", κλπ.

  3. Σάσσα Τσέϊτοου

    Πρώτα απ'όλα θα ήθελα πάρα πολύ να καταλάβω τί ακριβώς είναι αυτό που ορίζεται ως "παραξενο". Είναι δημοφιλέστατος όρος που ίσως παρουσιάζεται ως συνώνυμο με το "ανεξήγητο" αλλά αυτό που μοιάζουν πολλοί ενδιαφερόμενοι να αγνοούν είναι το γεγονός ότι τα φαινόμενα στα οποία αναφέρονται έχουν αναγνωριστεί και καταγραφεί εδώ κι αιώνες μέσα σ'αυτό που χονδρικά ονομάζουμε Δυτική Εσωτερική (ή και Απόκρυφη) Παράδοση. Θα φτάσω στην επιστημονική προσέγγιση αλλά θα ήθελα κατ'αρχάς να πω ότι πραγματικά είναι όρος που περισσότερο παραπληροφορεί και θολώνει τα νερά.

    Μιλάμε για φαντάσματα, εκτόπλασμα, ή περίεργους ήχους κλπ; Ας κοιτάξουν οι ενδιαφερόμενοι στην παράδοση του Πνευματισμού (Spiritualism) του 19ου αιώνα. Μιλάμε για μαγεία; Ας αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι τόσο τους αρχαιοελληνικούς παπύρους όσο και τα γριμόρια του μεσαίωνα κ μετέπειτα (ΜΕΣΑ στο ιστορικό τους πλαίσιο – από που "πήραν" την γνώση την οποία διεκδικούν;) Μιλάμε για ικανότητες τύπου τηλεπάθειας, πρόγνωσης, προαίσθησης, κλπ; Αυτά θεωρείται ότι αναπτύσσονται απόλυτα φυσιολογικά μέσα από μια μυητική πορεία, είτε οργανωμένης, είτε εκ του φυσικού. Μια τέτοια πορεία όμως προυποθέτει ανοιχτό μυαλό και δυνατή ψυχή.

    Δυστυχώς, ενώ οι όροι αυτοί είναι σαφείς, η χρήση τους ειδικά στο διαδίκτυο αλλά και σε δημοφιλή έντυπα είναι λανθασμένη, κι έτσι πολλοί δεν συνειδητοποιούν ποτέ ότι ουσιαστικά υπάρχει πλήθος υλικού και παραδόσεων που, με την σωστη προσέγγιση, κρύβει όλες τις απαντήσεις.

    Όσο για την επιστήμη, θα συμφωνήσω με το Γιώργο ότι μπορεί να είναι σύμμαχος στην κατανόηση κάποιων φαινομένων. ΤΟ μόνο που αρχίζει δειλά-δειλά να αποδεικνύει η σύγχρονη επιστήμη είναι ότι οι ξεχασμένες ιδιοφυίες της Δυτικής Εσωτερικής Παράδοσης είχαν δίκιο. Δεν είναι το κατάλληλο βήμα για να επεξηγήσω κάτι παραπάνω αλλά αυτό που πραγματικά θξα ήθελα να επισημάνω και που ίσως θα άξιζε μέσα από το Mystery να επεξηγηθεί, είναι ότι οι "παράξενες", "απόκρυφές", "απαγορευμένες" παραδόσεις και φαινόμενα ανήκουν κάπου, και μελετώντας λίγο καλύτερα αυτό το κάπου οι αληθινοί ενδιαφερόμενοι μπορούν καλλιστα να μάθουν να ξεδιαλύνουν την παραπληροφόρηση από την παραγματικότητα.

    Όσο για το αν έχει πεθάνει; Ίσα ίσα θα έλεγα. Όποτε η ανθρωπότητα βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σταυρόδρόμι (κάτι που έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν) ξεκινούσαν τα σενάρια για την επερχόμενη καταστροφή του κόσμου, ο λεγόμενος χιλιασμός (Millenarianism) και αυτές οι περίοδοι είναι που στρέφονται στο "ανεξήγητο" μήπως και βρουν σωτηρία αφού οι μέχρι τώρα γνωστές λύσεις προφανώς δεν επαρκούσαν. Θα έλεγα ότι αντί να "πεθαίνει" γίνεται πιο έντονο το ενδιαφέρον, κάτι που αποδεικνύεται από το πλήθος δημοσιεύσεων, εκδόσεων, και ομάδων που ασχολούνται με αυτά, ειδικά στο εξωτερικό. Το δε γεγονός ότι η σύγχρονη επιστήμη αρχίσει κατά βάση κι ενισχύει τις ιδέες αυτές έχει υποχρεώσει την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα να ασχοληθεί πολύ περισσότερο. Άρα όχι, δεν νομίζω πως έχει πεθάνει, κάθε άλλο. Απλά, ειλικρινά θα ήταν καλό να υπήρχε λίγο λιγότερη ευπιστία εκ μέρους πολλών ενδιαφερομένων, όπως και η ικανότητα διάκρισης μεταξύ της Καμπάλα της Μαντόνα, λόγου χάρη, και της αληθινής Καμπαλιστικής Παράδοσης (ή και όποιας άλλης παράδοσης βρίσκεται πίσω από πολλές "ανεξήγητες θεωρίες.)

  4. Γιώργος Ιωαννίδης

    Συμφωνώ πως ο συγκεκριμένος όρος είναι εύπλαστος στην βούληση (ή στην ημιμάθεια πιο συχνά) του κάθε συγγραφέα, γι’ αυτό συχνά μου αρέσει να χρησιμοποιώ και την λέξη «παράδοξα» ή mirabilla που στην αρχαιότητα και στον μεσαίωνα ήταν τα παράξενα και αξιοθαύμαστα γεγονότα ή αντικείμενα. Μονάχα που στην σχετική φιλολογία, δίνεται περισσότερη σημασία στο θαυματουργικό κομμάτι, στον εντυπωσιασμό δλδ παρά στο νόημα και στην ερμηνεία του.
    Αλλά όταν τα παράξενα φαινόμενα αντιμετωπιστούν μέσα από την σκοπιά του εσωτερισμού αποκτούν ένα γνωσιακό χαρακτήρα, συχνά μεταμορφωτικό για το άτομο. Εκεί το παράδοξο συμβαίνει για να ολοκληρώσει μια αποστολή, να τελέσει μια εργασία, να αλλάξει τον άνθρωπο (οι άγγελοι για παράδειγμα που εμφανίζονται για να γνωστοποιήσουν ένα μήνυμα ή οι ενεργειακές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια μιας μύησης).
    Παρόλ’ αυτά, νομίζω πως μπορούμε και αξίζει να μελετήσουμε τον κόσμο του παράξενου και έξω από τα μονοπάτια των Παραδόσεων. Νομίζω πως ένα σχετικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Μπλαβάτσκυ και των ισχυρισμών της πως ερχόταν σε επαφή με τους μύστες της Λευκής Αδελφότητας μέσα από μια σειρά παραδοξολογικών φαινομένων.
    Το θέμα αυτό ερευνήθηκε από την Βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών με αρνητικό αποτέλεσμα που μέχρι σήμερα προκαλεί τριγμούς και συζητήσεις.
    Εν ολίγοις, αυτό που χρειάζεται ο κάθε μελετητής των θεμάτων αυτών δεν είναι μονάχα η ακούραστη περιέργεια, ο έμφυτος ενθουσιασμός και η κριτική σκέψη, αλλά και διευρυμένη παιδεία. Άλλωστε, η ίδια η φύση των παράξενων φαινομένων περιγράφει ένα κόσμο ενότητας παρά ένα μηχανιστικό σύμπαν που όλα δουλεύουν ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα… με αποτέλεσμα, το παραφυσικό να συναντά την μεταφυσική, και το παράξενο την Εσωτερική Παράδοση.

  5. Γιώργος Ιωαννίδης

    Σχόλιο από το FaceBook
    Vasiliki Spyroglou
    den nomizo eilikrina oti einai eidos pros exafanisi..apla metelasetai..exelisetai analoga me tous ruthmous tis epohis…an einai kati paraxeno simera den einai aparaitito na einai k avrio…to myalo mas den ehei ftasei se tetoio epipedo oste na andilamvanetai to olon…isos k den tha prepe..isos einai afti i valvida tis diafigis mas…to mialo mas na kleidonei tin andilipsi mas os pros to paraxeno….etsi nomizo..

  6. Γιώργος Ιωαννίδης

    Συμφωνώ Βασιλική! Απλά δεν νομίζω πως «δεν θα έπρεπε» – πιστεύω πως θα καταφέρουμε (ακόμη και αν χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης) μια μέρα να φτάσουμε πιο κοντά στο Όλον… αρκεί φυσικά να γίνουμε λίγο πιο έξυπνοι ώστε να μην αυτοκαταστραφούμε!

  7. Γιώργος Ιωαννίδης

    Σχόλιο από το FaceBook
    Chris Phoenix
    an enas anthropos monos tou antilifthei to olon – tha aftoktonisei !!!giati tha ne toso monos tou ke de tha mporei na sinenoithei me kanenan.

  8. Γιώργος Ιωαννίδης

    Δεν νομίζω εφόσον θα έχει έρθει σε επαφή με το κοσμικό συνεχές. Μπορεί να μην μπορεί να επικοινωνήσει την εμπειρία του/γνώση του με τους άλλους ανθρώπους, θα βρει όμως καινούργιους «φίλους» του ίδιου μήκους σκέψης και αντίληψης.
    Από τον κόσμο του φανταστικού, σου φέρνω σαν παράδειγμα τον Dr Manhattan από το Watchmen του Άλλαν Μουρ.

  9. Γιώργος Ιωαννίδης

    Σχόλιο από το FaceBook
    Vasilis Scheidt
    The only constant is change. Μια φράση του Κρόουλυ, στο πνεύμα του Ηράκλειτου.
    Θα συμφωνήσω με την Βασιλική, το παράξενο αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τις εκάστοτε αντιλήψεις της. Το ανθρώπινο μυαλό σήμερα κατανοεί πολλά περισσότερα από όσα ο μέσος άνθρωπος του περασμένου αιώνα ας πούμε. Προοδευτικά, όπως λέει και ο Γιώργος, θα προσεγγίσουμε διανοητικά, πνευματικά ή ακόμα και βιολογικά(!) το Όλον.
    Μέχρι τότε, δεν θεωρώ καθόλου απίθανη την ύπαρξη ενός Dr Manhattan (χμμ, ίσως μάλιστα να υπήρξε στο παρελθόν κάτι παραπλήσιο ήδη!) ανάμεσα μας κάποια στιγμή. Δεν ξέρω αν αυτό προκύψει μέσα από φυσικές διαδικασίες και τυχαία βιοχημικά "μαγειρέματα", ή αν υπάρχει ήδη η πατέντα ή αν έχουμε ή θα έχουμε την τεχνολογία για να γίνει σε συνθήκες εργαστηρίου.
    Νομίζω όμως πως αν δεν καταστραφούμε πρώτα, η έλευση ενός τέτοιου ή παρόμοιου υπερσυμπαντικού πλάσματος με (έστω εν μέρει) ανθρώπινη καταγωγή θεωρείται σχεδόν σίγουρη.
    You are my moonchild…

  10. Γιώργος Ιωαννίδης

    well said Βασίλη! 🙂

  11. Γιώργος Ιωαννίδης

    Σχόλιο από το FaceBook
    Nikos Malk
    Παράξενα υπήρχαν στην Αρχαιότητα. Παράξενα υπήρχαν στο Μεσαίωνα. Παράξενα υπήρχαν στους κατοπινούς αιώνες…Ε, ΚΑΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ! Έτσι, και στους επόμενους αιώνες, το παράξενο ΑΚΟΜΑ θα υφίσταται -και σ΄οποιον αρέσει….

  12. Γιώργος Ιωαννίδης

    Σχόλιο από το FaceBook
    Kostas Lambrou
    Ο άνθρωπος που αντιλαμβάνεται το όλον,ίσως παύει να είναι άνθρωπος, τουλάχιστον με την έννοια που του προσδίδουμε σήμερα.Πάντως, το παράξενο είναι εδώ τριγύρω, φανερώνεται που και που σε ανθρώπους που θέλουν να το δουν,αρκεί να ξέρεις που να ψάξεις. Φυσικά, για τους ανθρώπους με τα μυαλά-ζελέ απο την tv και τους τόνους σκάρτης πληροφορίας, όλα έχουν εξηγηθεί…