Ινφοέκσταστη
Διαβάζοντας ένα διαδικτιακό debate σχετικά με την αξία του έργου του Kenneth Grant και την πραγματική σημασία των κλιφώθ, συνάντησα το όνομα του φυσικού, ψυχαναλυτή και φιλόσοφου John C. Lily (1915-2001), μιας εξαιρετικής προσωπικότητας με την οποία αν και κάποτε είχα ασχοληθεί με το έργο του, είχα εντελώς ξεχάσει τα τελευταία χρόνια!! Παραδόξως βέβαια, διότι ορισμένα σημεία των θεωριών του έχουν άμεσες εφαρμογές στην παραδοξολογία.
Για παράδειγμα, ο ίδιος «προφήτεψε» πως το πλέγμα των ηλεκτρονικών μηχανισμών (Solid State Intelligence) μπορεί μια μέρα –αν δεν έχει αρχίσει ήδη– να ανεξαρτητοποιηθεί, διαμορφώνοντας μια δική του μορφή συνείδησης, ξένη προς τα ανθρώπινα γνωρίσματα, όσο και ισχυρότερη λόγο της φύσεως των επιμέρους στοιχείων που την αποτελούν.
Αναμφίβολα, το θέμα αυτό σχετίζεται με το θεωρητικό μου μοντέλο περί Αστικού Σαμανισμού όπου γίνεται λόγος για τα «φαντάσματα» της πόλης, τις παραδιανοητικές οντότητες (paramental entities).
Πρόκειται για ηλεκτρο-χημικά-σκεπτομορφικά πεδία που δημιουργούν αυθύπαρκτες οντότητες (άνθρωποι και μη). Είναι κάτι σαν την υλοποιημένη σκέψη της πόλης, μια τοπική συμπύκνωση βαλτωμένης βιοενέργειας, με αρνητικό συνήθως χαρακτήρα, και περιλαμβάνουν τα αστικά βαμπίρ, τις σκιές, τα τοποκεντρικά απομυζητικά αιθερικά εμφυτεύματα κ.ο.κ.
Μόνο που στην περίπτωση των SSI μπορούμε να μιλάμε για ένα αυτόβουλο ηλεκτρονικό nexus, μια ψηφιακή σκιά δίχως κάποια παραφυσική προέκταση!
Ο Lily επίσης, αναφερόταν συχνά στην έννοια του βιοϋπολογιστή (biocomputer), περιγράφοντας δηλαδή το ανθρώπινο γνωστικό μοντέλο με όρους κυβερνητικής. Έτσι, διέκρινε διαφορετικά επίπεδα επεξεργασίας.
Για παράδειγμα στο αντιληπτικό του σχήμα, τα πρώτα δυο επίπεδα αφορούν την αλληλοεπίδραση του ατόμου με τα φυσικά ερεθίσματα, τα επίπεδα τρία και τέσσερα αφορούν την αλληλοεπίδραση του σώματος με τον εγκέφαλο μέσω των αγγείων και των άλλων οργάνων κ.ο.κ. Αυτό που έχει ενδιαφέρει όμως είναι πως ο ίδιος χαρτογραφεί μέχρι το δέκατο επίπεδο, θεωρώντας πως κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην ενδέκατη σφαίρα της διανόησης.
Αναμφίβολα, το σημείο αυτό παραπέμπει σε πλήθος υποθέσεων που συνειρμικά μας οδηγούνε στην δράση των τριών «μυστικών» ενεργειακών σημείων στη Βαμασάρα Τάντρα γιόγκα, ή την πιθανότητα υπόδρασης από αντινόμιες δυνάμεις που «κοιμούνται και ονειρεύονται» στο συλλογικό μας ασυνείδητο, ή ακόμη και μια κάποια μορφή ασύλληπτης αλληλοεπίδρασης ανάμεσα στο δικό μας νου και στην νοόσφαιρα μια εξωδιαστατικής μορφής συνειδητότητας!
Αν όλα αυτά τώρα σας θυμίζουν τα ταξίδια μέσα στην σκοτεινή θάλασσα της αντίληψης του Καστανέντα, ίσως να μην κάνετε λάθος…