Βρέθηκε Πραγματικά η Πύλη του Άδη;
Σύσσωμη η ελληνική blogόσφαιρα αναδημοσίευσε την είδηση πως μια ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων εντόπισαν στην Ιεράπολη της Φρυγίας στη νοτιοδυτική Τουρκία την αρχαία Πύλη του Άδη (βλ. εδώ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φυσικό σπήλαιο από όπου αναδύονται δηλητηριώδης αναθυμιάσεις, ενώ ακριβώς απέναντι υπήρχε ιερό του Απόλλωνα, σκαλοπάτια αλλά και μια μεγάλη δεξαμενή με νερό που ασφαλώς θα τελούνταν κάποιες ιεροπραξίες, αρκεί εδώ να θυμηθεί κανείς την σχέση των νεκρών με τα ύδατα (περιοδικό mystery τ. 80, 84)…
Η «Πύλη του Άδη» όπως την ονόμασαν οι αρχαιολόγοι λειτουργεί μέχρι και σήμερα, αφού οποιοδήποτε περαστικό πουλί τολμήσει να πλησιάσει στην περιοχή, πεθαίνει από τις αναθυμιάσεις. Λεπτομέρεια που συμφωνεί με την περιγραφή του Στράβωνα για την είσοδο του Κάτω Κόσμου. Μονάχα που δεν είναι αυτή η Πύλη του Άδη ή πιο σωστά, οι αρχαίοι δεν θεωρούσαν πως υπήρχε μια μονάχα είσοδος αλλά πολλά σημεία στα οποία οι θνητοί μπορούσαν να έρθουν σε καλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο των σκιών. Αν κανείς ανατρέξει στο βιβλίο του Μενέλαου Τσικλίδη, Ο Άδης (2007) θα βρει ένα μακρύ κατάλογο περιοχών στην Ελλάδα όπου η παράδοση τοποθετεί το άνοιγμα για την σκοτεινιά του Πλούτωνα.
Ενώ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως μόλις πριν λίγο διάστημα, είδαμε παρόμοιους βαρύγδουπους τίτλους στην ελληνική δημοσιογραφία, όπως για το νεολιθικό σπήλαιο του Διρού που «ίσως ενέπνευσε το μύθο του Άδη» (Νοέμβριος 2012 / βλ. εδώ) ή ακόμη πιο πρόσφατα, τον εντοπισμό μιας ακόμη πύλης του Άδη στην Ιθώμη της Μεσσηνίας (Φεβρουάριος 2013 / βλ. εδώ).
Μήπως επηρεασμένοι από τις τρέχουσες εξελίξεις αναζητούμε κάποιο πέρασμα για Αλλού; Η αναζήτηση των εσωτερικών πεδίων της ψυχής είναι ένα διαχρονικό θέμα γι’ αυτό και δεν μου κάνει εντύπωση που τακτικά εμφανίζονται παρόμοιες ειδήσεις. Άλλωστε, ο Άδης δεν είναι τόπος αυτού του κόσμου, αλλά ένας άλλος τρόπος ύπαρξης…
Μάθε περισσότερα για τον κόσμο των νεκρών στο βιβλίο Η Αρχαιοελληνική Βίβλος των Νεκρών που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Όπως επίσης δες εδώ για το περίφημο πηγάδι της Κόλασης που βρέθηκε στην Σιβηρία.