Παράξενο και Κρίση
Μετά από παράκληση του καλού φίλου και πλέον αρχισυντάκτη του ένθετου περιοδικού Φαινόμενα, Μηνά Παπαγεωργίου, συμμετείχα με μια μίνι συνέντευξη στο ειδικό αφιέρωμα που υπογράφει ο ίδιος, για την Εναλλακτική Αναζήτηση στην Ελλάδα σήμερα. Το κείμενο που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στα Φαινόμενα, τεύχος 48 (24/09/2011).
Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει το κοινό το παράδοξο ή ακόμη και το βαθμό διάθεσης για έρευνα και αναζήτηση;
Αν το Παράδοξο είναι μια εξαίρεση του καθημερινού, και η καθημερινότητα μας σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ, μη αρεστή, τότε εύλογα θα περιμέναμε ο κόσμος να αναζητήσει σ’ αυτό μια ψυχική ανάπαυλα. Δεν είμαι όμως βέβαιος για το κατά πόσο αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Και το λέω αυτό, διότι οι εξελίξεις διαποτίζονται από τις αρχές της υπερ-ματεριαλιστικής μηχανικής, που θέλει να απογυμνώσει τον άνθρωπο από τα σύμβολα και την μεταφυσική σκέψη! Κάπως έτσι, προωθείται ένα μοντέλο ακραίου ρεαλισμού που απομακρύνει την αντίληψη του μέσου ανθρώπου από την μαγεία του Παραδόξου.
Βέβαια, αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει κάποια στιγμή αργότερα, μια έκρηξη παραδοξολαγνείας, όπως περίπου συνέβη στην Ρωσία μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος… ο χρόνος όμως θα δείξει.
Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές που εντοπίζετε στο είδος και ύφος των θεμάτων της εναλλακτικής αναζήτησης που απασχολούν αναγνώστες και ερευνητές σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες; Υπάρχουν κάποια θέματα που θεωρείται ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους;
Είναι σαφές πως το αίνιγμα των Έψιλον έχει ολοκληρωτικά τελειώσει. Ένα θέμα που μας απασχόλησε τόσο έντονα, σήμερα οι ίδιες οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αποδεικνύουν την φαιδρότητα του. Δυστυχώς, η μεσσιανική δίψα έχει διαποτίσει τους Έλληνες τα τελευταία 2.000 χρόνια, και δείγματα αυτής της ψυχολογίας είδαμε όχι μόνο στο θέμα των Έψιλον, αλλά και στο φιάσκο με τα Indigo που δεν είναι τίποτε άλλο από μια εκμετάλλευση της γονεϊκής ανάγκης για (προσωπική) υπεροχή!
Τι είδους θέματα (ειδικότερα) αντιλαμβάνεστε πως επιζητεί την περίοδο αυτή το ελληνικό κοινό και ποια πιστεύετε ότι θα είναι εκείνα που θα κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον του για το επόμενο διάστημα;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί στο ζήτημα της Εξωγήινης Επαφής, αλλά και στο περιθανάτιο θέμα. Οι εμφανίσεις Α.Τ.Ι.Α. έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά, ενώ το ghost hunting έχει απλωθεί ως η νέα mainstream μόδα του παραφυσικού. Όσον αφορά τώρα τους Έλληνες, εμείς από πάντα ήμασταν περισσότερο συντηρητικοί. Αλλά πιστεύω πως ο πυρετός γι’ αυτά τα θέματα θα αγγίξει και την χώρα μας αργά ή γρήγορα.
Ήδη υπάρχουν κινήσεις που αφορούν την φαντασματοθηρεία από διάφορες ομάδες νεαρών… και τα ευρήματα τους είναι τόσο εντυπωσιακά που σίγουρα, πολύ γρήγορα, θα προκαλέσουν την προσοχή περισσοτέρων.
Τα Φαινόμενα κλείνουν σε αυτό το τεύχος έναν χρόνο κυκλοφορίας. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Χαιρετίζω και συγχαίρω την επανέκδοση, και συμπλήρωση ενός έτους πετυχημένης κυκλοφορίας του περιοδικού, πορεία που αποδεικνύει πως η εναλλακτική αναζήτηση όχι απλά δεν έχει πεθάνει στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζει δυναμικά, με νέους ανθρώπους γεμάτοι όραμα. Και αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται σήμερα κανείς περισσότερο από ποτέ, αυτό είναι το όραμα!